Anasayfa » İlk Yardım Teknikleri

İlk Yardım Teknikleri

İlk yardım teknikleri hayati bir öneme sahiptir. Özellikle toplum sağlığı açısından kesinlikle öğrenilmesi gereken bir konudur. Günlük hayatta hemen hemen herkes kaza veya beklenmedik ani sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu sebeple de yapılması gereken ilk müdahale büyük önem taşıyor. Peki, ilk yardım nedir? İlk yardım teknikleri eğitimi nasıl alınır? İşte detaylar…

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım, herhangi bir kaza veya hastalık sonucunda sağlığı tehlikede olan bir kişiye olay yerinde yapılan müdahaledir. Ayrıca ilk yardım sağlık personeli gelene kadar acil tıbbi müdahalede bulunarak kişinin hayatını kurtarmak için yapılan ilk müdahalede denebilir. İlk yardım müdahalesi ile sağlık personellerinin müdahale edebilmeleri için zaman kazandırmaya yönelik geçici ve önemli bir müdahaledir.

Ambulans beklerken veya sağlık kuruluşuna gitmeden önce hastaya ilk yardımda bulunmak hayati önem taşır. Bu sebeple de toplum sağlığı adına herkes temel ilk yardım hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bunun içinde alanında uzman ve doğru eğitim veren Kare Akademi ilk yardım eğitim merkezi ile görüşerek temel ilk yardım eğitimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Temel İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?

İlk yardım uygulamaları, koruma, bilgilendirme ve kurtarma aşamalarından oluşmaktadır. Kare Akademi ilk yardım eğitim merkezi olarak kursiyerlerimizin aşağıdaki aşamalara dikkat etmeleri konusunda bilgilendirmeleri en üst düzeyde yapıyoruz. İlk yardım aşamaları şöyledir:

İlk Yardım Teknikleri: Koruma

Temel ilk yardımın ilk adımı korumadır. Adından da anlaşılacağı üzere koruma, kaza sonrası yaralı olan kişi ya da kişilerin sağlık durumlarının ağırlaşmasını engellemeyi hedefler. Bu esnada kişi, olay yerinde oluşabilecek tehlikelere karşı gerekli güvenlik önlemlerini alarak güvenli bir alan oluşturur. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir:

Yaşanan bir olay trafik kazası ise;

  • Kazaya uğrayan araç dikkatli bir şekilde güvenli bir alana alınır.
  • Olay yeri işaretlenir.
  • Kalabalık insan topluluğu var ise uzaklaştırılmaları sağlanır.
  • Kaza yapan aracın kontağı kapatılır.
  • Tütün ve tütün ürünlerinin olay yerinde içilmemesi sağlanır.

Olay yerinde gaz veya gaz kokusu var ise;

  • Gaz vanası veya tüp kapatılır.
  • Eğer etrafta gaz varlığı var ise zehirlenmelere karşı gerekli önlemler alınır ve ortam havalandırılır.
  • Kıvılcım yaratabilecek araçların kullanılmasına izin verilmemesi sağlanır.

Diğer olaylarda ise;

  • Olay yerinin güvenli olması sağlanır.
  • Temel ilk yardım teknikleri düşünüldüğünde hasta veya yaralı kişi olduğu yerden asla kımıldatılmamalıdır.
  • Hasta veya yaralı kişinin yaşam bulguları kontrol edilmelidir.
  • Kanamalı durumlarda bulaşıcı hastalıklara karşı eldiven kullanılmalıdır.

İlk Yardım Teknikleri: Bilgilendirme

Bildirme, temel ilk yardım teknikleri sırasında güvenli bir alan oluşturulmasının ardından hızlı bir şekilde gerekli yardım kuruluşlarına haber verilmesi aşamasıdır. Ülkemizde ilk yardımın ihtiyaç duyulduğu her durumda 112 acil sağlık numarasından iletişim kurulmalıdır. Karşınızdaki görevliye adres, konum ve hasta hakkında bilgileri eksiksiz ve sakin bir şekilde aktarmanız gerekmektedir. 

7/24 Online Başvur
Anasayfa Form

Kurtarma

Kurtarma, temel ilk yardım teknikleri arasındaki son adımdır. Bu adım aslında bir müdahale aşamasıdır. Olay yeri veya kaza durumunda hasta veya yaralılara sakin ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesidir. İlk yardım çantasının gerektiği durumlarda ise ilk yardım yapacak olan kişinin mutlaka ilk yardım eğitimi almış olması gerekmektedir.

İlk Yardım Tekniklerinin İsimleri Nelerdir?

İlk yardımın en temel konularından biri sakin ve rahat olmaktır. Çünkü yardıma ihtiyacı olan bir hastaya panikle yaklaşmak yanlış sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu sebeple ilk yardım uygulaması eğitimi almayı düşünüyorsanız ilk hedefiniz sakin ve rahat olmak olsun. Ardından kendi can güvenliğini sağlayarak hastanın ihtiyacı olan temel ilk yardımı uygulayabilmelisiniz. 

Hastanın bilinç kontrolünün yapılmasının ardından ABC ilk yardım tekniği uygulayarak hastanın yaşamsal bulguları iyileştirilmeye çalışılır.

  • A (İlk önce havayolu açıklığı sağlanır)
  • B (Solunum desteği sağlanır)
  • C (Kan dolaşımının devam etmesine yardımcı olunur)

ABC ilk yardım uygulaması dışında yapılması gereken diğer teknikler ise şöyledir;

Solunumu Sağlamak için İlk Yardım Teknikleri

Solunum yolu, solunumun gerçekleşmeyecek şekilde tıkanması durumudur. Solunum yolu tıkanıklığı iki şekildedir:

  • Kısmi tıkanma: Bu tıkanma durumunda az da olsa hava geçişi vardır. Kişi öksürür, nefes alabilir ve konuşabilir.
  • Tam tıkanma: Hava girişi tamamen engellenmiştir. Bu durumda hasta nefes alamaz, acı çeker gibi boynunu tutar, rengi morarır ve konuşamaz.

Kısmi tıkanma durumunda ilk yardım müdahalesi yapılması istenmez. Genellikle hastanın öksürmesi için teşvik edilir. Fakat tam tıkanma durumunda ise hastaya ilk yardım teknikleri uygulanması gerekir. Bu durumda da uygulanacak teknikler;

  • Heimlich Manevrası
  • Kalp masajı 

Yukarıdaki ilk yardım teknikleri uygulanırken mutlaka bu konuda eğitim alınması gerekir. Bilinçsizce yapılan her hareket hastanın durumunun kötüleşmesine sebebiyet verir. Bu nedenle Kare Akademi ilk yardım eğitim merkezi ile görüşerek eğitmenlerimizden ilk yardım teknikleri ile ilgili eğitim alabilirsiniz.

Kanama Durdurma için İlk Yardım Teknikleri

Damar bütünlüğü bozularak kanın damar dışına yani vücut içine ya da vücut dışına akmasına kanama denmektedir. Bu sebeple yapılacak ilk müdahale çok elzemdir. Kare Akademi ilk yardım eğitim merkezi olarak kursiyerlerimizin bu gibi durumlarda karşılaşmalarında uygulanabilecek ilk yardım teknikleri detaylı bir şekilde öğretmekteyiz. Özellikle kanamalar vücut dışında ise kanama durdurma için gerekli işlemler uygulanmalıdır. Bu nedenle;

  • Öncelikle yara temiz bir bez yardımı ile baskı uygulanır.
  • Kanamanın durmadığı durumlarda ise ilk bezi kaldırmadan ikinci temiz bir bez ile daha kuvvetli bir baskı uygulanması sağlanır.

Yapılacak her müdahale daha teknik bilgi ve detay gerektiğinden mutlaka ilk yardım eğitim sertifikası almak gerekmektedir. Kare Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi ile görüşerek daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

Zehirlenmeler için İlk Yardım Teknikleri

Zehirlenme durumlarında yapılacak olan ilk yardım şöyledir. Öncelikle hastanın bilinci kontrol edilmelidir. Eğer hastanın ağzı zehirli bir maddeyle temas etmiş ise su ile çalkalanması gerekir. Zehir el ile temas etmiş ise mutlaka eller yıkanmalıdır. Ardından kişinin hayati bulguları değerlendirilir ve kusma, bulantı, ishal gibi belirtiler gözlemlenir. Bilinç kaybının olması durumunda ise hasta koma pozisyonuna getirilere hemen 112 Acil Servis aranmalıdır.

Kalp Krizi Durumunda İlk Yardım Teknikleri

Hastanın kalp krizi geçirdiği saptanırsa hemen ambulans desteği istenmelidir. Ambulans gelene kadar kalp krizi geçiren kişi öncelikle uygun bir yere yatırılmalıdır. Ardından hastanın ayakları kalp seviyesinin üzerine kaldırılır. Böylece kalbe daha fazla kan akışı olması sağlanır. Tüm bu ilk yardım teknikleri ile ilgili tüm bilgileri Kare Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak kursiyerlerimize detaylı bir şekilde öğretmekteyiz.

Yaralıların Taşınmasında İlk Yardım Teknikleri

İlk yardım taşıma teknikleri hastanın hayatı için oldukça elzemdir. Kare Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak tüm kursiyerlerimize uygun taşıma tekniklerini uygulamalı bir şekilde öğreterek bilgi edinmelerini sağlamaktayız. Bu nedenle ilk yardım taşıma teknikleri için mutlaka eğitim merkezimiz ile iletişime geçin.

Temel-İlk Yardım Bilgi ve Uygulamaları Eğitimi Nasıl Alınır?

Kare Akademi İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak, temel ilk yardım eğitimleri düzenliyoruz. Eğitimlerimize kaydolmanız ile birlikte kontenjana bağlı olarak sınıflar kurulmaktadır. Minimum 5 maksimum 21 kişi ile İstanbul’da yüz yüze eğitimler gerçekleştirilir. Profesyonel eğitmenlerimiz ışığında verilen eğitimler sonunda sınav yapılır. Uygulamalı ve test sınavını geçen bireyler ‘ilkyardım eğitimi sertifikası’ kazanacaktır. 

Bize Ulaşın

Blog Sayfa İçi Form
Yorumlar yönetici tarafından devre dışı bırakıldı.