Anasayfa » Çocuklarda İlkyardım

Çocuklarda İlkyardım

Çocuklarda ilkyardım; bir kaza sonrasında veya acil bir durumda olunduğunda uygulanmaktadır. Kare Akademi İlkyardım Merkezi olarak, yetişkinler tarafından çocuklara uygulanan ilkyardım konusunda eğitim veriyoruz.

Korkutucu ve acı veren bir durum içerisinde kalan çocuklara yardım edebilmek için, çeşitli ilkyardım yöntemlerinin öğrenilmesi gerekir. Böylelikle çocuklarda ilkyardım yöntemleri kullanılarak, çocuğun zarar görmesi veya travmaya maruz kalması engellenir. Okul öncesi ilk yardım eğitimi bu noktada oldukça önemlidir. Yetişkinlere uygulanan yöntemlerden farklı değildir ancak dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur.

Çocuklarda İlkyardım Eğitimi Kapsamı Nedir? İlkyardımda Neler Öğretilir?

Kare Akademi İlkyardım Merkezi firmamız tarafından verilen temel ilkyardım eğitimi, 16 saatlik olacak şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Toplam 14 başlık altında toplanan, 2 gün süren uygulamalı ve teorik bir eğitimdir. Eğitim esnasında kullanılan kitaplar ve gereçler kurumumuz tarafından, katılımcılara ücretsiz bir şekilde sunulur.

Çocuklarda ilkyardım eğitiminde; bir eğitmen en fazla 7 kişiye ders vermektedir. Bu eğitime maksimum 21 kişi katılabilmektedir. 7’nin katları olan her bir sınıf için bir eğitmen atanmaktadır.

1-8 yaş arası çocuklara yönelik verilen bu eğitim, farklı yaralanma çeşitleri veya olası genel sağlık sorunlarına ilişkin bir eğitimi kapsamaktadır. Ayrıca çocuğa ilk yardım nasıl anlatılır, bu konu hakkında da detaylı bilgiler sunulmaktadır. Peki, eğitimde verilen uygulamalı ilkyardım yöntemleri nelerdir? İşte detaylar!

Düşme ve Çarpmalarda İlk Yardım

Günümüzde en sık karşılaşılan yaralanmalar arasında yer alan düşme ve çarpmalara ilk müdahale; yaralanmaların daha ciddi bir boyuta ulaşmadan kontrol edilebilmesine olanak sağlar. Çarpma ve düşmelerde ilk yardım eğitimi, Kare Akademi İlkyardım Merkezi olarak verdiğimiz eğitimlerle öğrenilmektedir.

Çocuklarda ilkyardım eğitimi kapsamında öğretilen teknikler düşmeye bağlı olarak çeşitli olmaktadır. Merdivenden düşme ilk yardım tekniklerinde öncelikle hastanın hayati tehlikesi olup olmadığına bakılması gerekir. Sonrasında eğer yaralının bilinci yerindeyse,  hastaya olay yerinde hareket ettirilmeden müdahaleye başlanmalıdır. Hastanın bilinci olmaması hâlinde acilen 112 sağlık ekiplerinin aranması gerekir.

Suda Boğulan Çocuğa İlkyardım

Çocuklarda boğulma durumunda ilkyardım müdahalesi hayat kurtarıcı olabilir. Bu noktada sunduğumuz çocuklarda ilkyardım eğitimimizde, ebeveynlere ve anne baba adaylarına olası bir boğulma durumunda nasıl bir müdahale yapılması gerektiğini öğretiyoruz.

İlk olarak boğulan çocuk karaya çekilerek, 112 aranmalıdır. Ancak sağlık ekipleri gelene kadar çocuk sırtüstü yatırılmalıdır ve nabzı kontrol edilmelidir. Eğer çocukta nabız varsa, kurtarma pozisyonuna getirilerek sağlık ekipleri beklenmelidir. Çocuklarda boğulma durumunda yapılması gerekenler, profesyonel ekiplerimizce tüm detaylarıyla anlatılmaktadır.

Delici Kesici Yaralanmalarda İlkyardım

Çocuklarda görülen ciddi yaralanmalar nelerdir? Delici, kesik, ezik ve enfekte yaralar, çocukta görülen ciddi yaralanmalar olmaktadır. Genellikle kesik ve delici karın yaralanmaları belirtileri;

  • Kanama
  • Ağrı
  • Yara kısımlarının ayrılması olmaktadır.

Karın yaralanmalarında ilkyardım müdahalesi oldukça önemlidir. Çünkü bu yaralanmalar, hastanın yaşam fonksiyonlarını bozabilecek düzeydedir. Çocuklarda ilkyardım kapsamında ilk olarak hastanın kanaması varsa durdurulmaya çalışılmalıdır.

 Eğer karında batan bir cisim varsa asla çıkarılmamalıdır. Hızlı bir şekilde hastanın hastaneye gitmesi sağlanmalıdır. Ancak bu durum mümkün değilse 112 sağlık ekipleri çağırılmalıdır. Daha sonra hasta sırt üstü yatırılarak, yaşam fonksiyonları izlenmelidir.

Zehirlenmelerde İlkyardım

Çocuklarda çeşitli nedenlere bağlı olarak zehirlenmeler meydana gelebilir. Bu noktada solunum, sindirim ve deri yoluyla vücuda toksik maddeler girdiğinde, çocuklarda ilkyardım nasıl yapılır bilinmelidir. Çünkü bu durum çocuğun normal yaşam fonksiyonlarını bozabilmektedir. Genel olarak zehirli maddeyi çocuktan uzaklaştırmak ve 112’yi aramak ilk yapılan müdahaleler olmalıdır.

Yanıklarda İlkyardım

Bir ısıya maruz kalındığında ortaya çıkan yanıklar, meydana geldiği bölgeye ve yayılışına göre vücut fonksiyonlarının işlevini bozabilir. Kare Akademi olarak çocuklarda ilkyardım eğitimi verirken, tıbbi yardım gelinceye kadar ebeveynlere olası yanık durumunda neler yapılabileceği hakkında bilgiler sunuyoruz. Bu noktada elektrik, ısı veya kimyasal nedenlerden dolayı ortaya çıkan yanıklarda yapılabilecek ilkyardım tekniklerini aktarıyoruz.

Göz-Burun ve Kulağa Yabancı Cisim Kaçmasında

Kare Akademi İlkyardım Merkezi uzman eğitmenleri tarafından sunduğumuz çocuklarda ilkyardım eğitimi; çocukların her zaman güvenli bir şekilde yaşayabilmesi için ebeveynlere en doğru ilkyardım bilgilerini aktarırlar. Peki, göz, burun veya göze cisim kaçması durumunda neler yapılmalıdır?

GözToz, kirpik gibi maddeler kaçtığında; Gözü ışığa doğru çevirerek, aşağı kısmına bakılmalıdır.Ardından gerektiğinde üst göz kapağına da bakılması gerekir.Nemli bir bezle yabancı cisim gözden çıkarılmalıdır ve gözün birkaç kere kırpılması gerektiği söylenmelidir.Bu aşamada asla göz ovulmamalıdır ve bol su ile göz yıkanmalıdır. Eğer hala geçmiyorsa, hasta sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.
KulakKulağa yabancı cisim kaçtığında; Kulağa asla delici ve kesici aletlerle müdahale edilmemelidir.Ayrıca kulağa su değdirilmemesi gerekir. Daha sonra tıbbi yardım çağırılmalıdır.  
BurunÇocuklarda ilkyardım kapsamında burna yabancı cisim kaçtığında; Burun duvarına bastırılması gerekir. Ardından kuvvetli bir nefes verme hareketiyle cismin dışarıya atılması sağlanmalıdır. Tüm bu müdahalelere rağmen cisim çıkmazsa, tıbbi yardım alınmalıdır.

Kırık-Çıkık-Burkulmalarda İlkyardım

Kare Akademi İlkyardım Merkezi olaraktan sunduğumuz çocuklarda ilkyardım eğitimi kapsamında, kırık-çıkık-burkulma için yapılan ilkyardım müdahaleleri hakkında bilgiler veriyoruz.  

Öncelikle hastalarda sorunlu bölgenin tespiti sağlanmalı ve hastalar asla hareket ettirilmemelidir. Bu aşamada hastalara ağızdan bir şey verilmemelidir. Sonrasında çocukların nabız, ısı ve deri rengi kontrollerinin yapılması gerekir. Ayrıca sağlık ekipleri de aranmalıdır.

Hayvan Isırıklarında İlkyardım

Kedi, köpek ve böcek ısırıklarında ilk yardım müdahalesi büyük önem taşır. Çünkü ağızlarında hep mikrop vardır. Ayrıca birden fazla ısırık, tehlikeli yaralanmalar ortaya çıkarabilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı hayvan ısırıkları meydana geldiğinde,ilkyardımbilgisine sahip olunmalıdır.

Hafif ve ciddi yaralanmalara göre çeşitli ilkyardım müdahaleleri bulunur. Kare Akademi uzman eğitmenleri, çeşitli hayvan yaralanmalarına göre çocuklarda uygulanması gereken ilkyardım teknikleri hakkında bilgi vermektedir.

7/24 Online Başvur
Anasayfa Form

Temel Yaşam Desteği (Kalp-Akciğer Canlandırması)

Çocuklarda solunum durması ve sonrasında kalp durması meydana geldiğinde, temel yaşam desteğine ihtiyaç duyulur.

  • Eğer çocuğun bilinci yoksa hemen 112 sağlık ekipleri çağırılmalıdır.
  • Ancak sağlık ekipleri gelene kadar çocuğu hayatta tutabilmek için öncelikle yapılması gereken, zemin üzerine sırt üstü yatırmaktır.
  • Daha sonra çocuğun göğsü ve boynundaki giysileri çıkarılıp, ağız kısmı kontrol edilir. Eğer yabancı bir cisim varsa çıkarılmalıdır. Daha sonra baş geri çene yukarı pozisyonu verilir.
  • Ardından yaşam reflekslerinin düzelmesi için sağlık ekipleri gelene kadar kalp masajı uygulanmalıdır.

Kare Akademi İlkyardım Merkezi tarafından verilen eğitim sayesinde, temel yaşam desteği müdahalesi hakkında donanımlı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Solunum Yolu Tıkanıklıklarında İlkyardım (Heimlich Manevrası)

Çocuklarda ilkyardım eğitiminde verilen derslerden bir tanesi de, solunum yolu tıkanıklıklarında yapılan müdahalelerdir. Böyle bir durum meydana geldiğinde öncelikle hastanın bilincine bakılır. Ardından sırt kısmındaki iki kürek kemiği arasına 5 veya 7 kez vurulması gerekir. Ancak solunumu tıkayan cisim hala çıkmamışsa, hastaya arkadan sarılarak göğsü kavranmalıdır.

Daha sonra bir el yumruk yapılır ve göğüs kemiğinin altına konur. Öbür elle ise yumruk yapılan el kavranır. Son olarak şiddetli bir şekilde arkaya yukarı bastırılır ve bu müdahale cisim çıkana kadar devam ettirilir.

Çocuklarda İlkyardım Eğitimine Başvuru Şartları Nelerdir?

Katılımcıların çocuklarda ilkyardım eğitimine başvuru yapması için istenen şartları sağlaması gerekmektedir. Bu noktada kurumumuza istenen belgeler teslim edilmelidir. Peki, çocuklarda ilkyardım eğitimi için gerekli olan evraklar nelerdir?

Çocuklarda İlkyardım Eğitimine Kayıt Olmak ve Kaydı Yenilmek İçin Gerekli Olan Evraklar

Kurumumuzca verilen çocuklarda ilkyardım eğitimine kaydolmak isteyenlerin; nüfus cüzdanı fotokopisi ve 1 adet fotoğraf ile kayıt yaptırması gerekir. Ayrıca çocuklarda ilkyardım sertifikasını yenilemek isteyen katılımcılar için ise; 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve ilk yardım sertifikası gerekli olur.

Çocuklarda İlkyardım Sınavı Nasıl Yapılmaktadır?

Kare Akademi İlkyardım Merkezi uzman eğitimcileri tarafından verilen eğitim sonrasında, katılımcılar değerlendirme sınavına tabi tutulur. Bu sınava girilmesi zorunludur. Sınav, uygulamalı ve teorik olarak iki aşamadan oluşmaktadır.

Çocuklarda ilkyardım sınavı ücretlidir. Ancak ilk sınav ücreti kurumumuz tarafından ödenir. Hafta sonu gerçekleşen bu sınavlar, 10 kişiyle yapılmaktadır.

Çocuklarda İlkyardım Sertifikası Nasıl Alınır?

Eğitim sonunda gerçekleşen sınavda başarılı olan katılımcılar, çocuklarda ilkyardım eğitimi sertifikası almaya hak kazanır. Ayrıca katılımcılara çocuklarda ilkyardım tamamladığına dair kimlik kartı da verilir. Bu sertifika 3 yıl geçerlidir. Süre sonunda sertifikanın yenilenmesi, eğitimle yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığınca yetki verilmiş kurumumuzda çocuklarda ilkyardım eğitim sertifikası alınabilmektedir.

Çocuklar İçin İlkyardım Eğitimi Ücreti Nedir?

Çocuklarda ilkyardım eğitimi ücreti, dönemsel olarak bazı etkenlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu noktada kurumumuz arayarak, güncel fiyat bilgisi hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. İletişim numaralarımızdan çocuklarda ilkyardım eğitim ücreti ve diğer bilgiler hakkındaki merak ettiğiniz bütün sorulara cevap bulabilirsiniz.

Bebeklerde İlkyardım Eğitimi Nedir?

Anne ve babalar ya da yeni bebek bekleyen ailelerin mutlaka öğrenmesi gereken ilkyardım eğitimi, kurumumuz tarafından verilmektedir. Eğitimimizde sağlığı tehdit eden herhangi bir durumda acil sağlık ekiplerinin müdahalesine kadar; olası durumun kötüye gitmesini engellemek için yapılan ilkyardım müdahaleleri hakkında detaylı bilgiler sunulmaktadır. Bebeklerde ilkyardım, hayati açıdan oldukça önemlidir.

Bebek Nefessiz Kalırsa Ne Yapmalı?

Yeni doğan bebek neden boğulur? Bebeklerde kusmuk boğulması veya bebeklerde tükürük boğulması gibi durumlarda, acilen müdahale edilmesi gerekir. Bu noktada tam tıkanma durumunda sağlık ekipleri gelene kadar bebeğin yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için ilkyardım müdahalesinde bulunulmalıdır.

Bebeklerde Ateşli Havale Nedir? Ateşli Havale Neden Olur?

Ateşli havale; kontrol edilemeyen adale kasılmaları olmaktadır. Havale geçirdikten sonra ne olur? Sinir merkezinde tahriş meydana gelir ve beyinde elektriksel boşalmalar yaşanır.

Bebeklerde ateşli havale kaç yaşına kadar olur? 6 ay ve 6 yaş aralığındaki bebeklerde olmaktadır. En bilinen ateşli havale belirtileri arasında vücut sıcaklığının 38° üstüne çıkması vardır. Bu durum herhangi bir hastalık sebebiyle ortaya çıkabilir.

Küçükken havale geçirmenin zararları oldukça ciddidir. Bu sebepten ateşli havale geçiren bir bebek veya çocuğa, mutlaka ilkyardım müdahalesi yapılmalıdır. Kare Akademi İlkyardım Merkezi uzman eğitimcileriyle, bu konuda donanımlı bilgiler sunulmaktadır.

Öncelikle bebekler ılık su ile ıslatılmış bir havluya sarılmalıdır. Eğer ateşi hâlen düşmüyorsa, oda sıcaklığında duş aldırılmalıdır. Bu ilk yardım müdahaleleri sonrasında vücut sıcaklığı düşmeyen bebekler için, tıbbi destek alınmalıdır. Konu hakkında bütün detaylı bilgiler için sizler de Kare Akademi İlkyardım Merkezi çocuklarda ilkyardım eğitimine katılabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Blog Sayfa İçi Form
Yorumlar yönetici tarafından devre dışı bırakıldı.